Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε ιστορικές στιγμές. Σήμερα, έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να συζητούμε στο Κοινοβούλιο των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο που πραγματικά μπορεί να καταγραφεί στην ιστορία. Ένα νομοσχέδιο ιστορικό, ένα νομοσχέδιο που δίνει ψήφο στους εκτός Ελλάδος Έλληνες, στους απόδημους Έλληνες. Ήταν κάτι το οποίο άλλωστε ήταν μία ηθική υποχρέωσή μας, ήταν κάτι που εμπράκτως φέρνει τους ομογενείς πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα. Ήταν κάτι που ήταν πραγματικά ένα όνειρο ζωής για όλους τους Έλληνες απόδημους.

Άλλωστε και εγώ, αλλά και πάρα πολλοί συνάδελφοι είχαμε τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, επισκεπτόμενοι τις διάφορες χώρες μακριά από την πατρίδα μας, όπου κατοικούν χιλιάδες, εκατομμύρια Ελλήνων, συνομιλώντας μαζί τους, να διαπιστώσουμε την ανάγκη, τη θέλησή τους να έρθουν πιο κοντά στην πατρίδα, να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Είναι, λοιπόν, ηθική υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει νομικά το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες εκεί όπου βρίσκονται και μάλιστα, θα έλεγα ότι έρχεται με καθυστέρηση αρκετών ετών, μια που, απ' ό,τι φαίνεται, οι πρόγονοί μας, από το 1862, εκατόν πενήντα χρόνια πριν, δηλαδή, είχαν προβλέψει και είχαν δώσει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες.
Αποδεικνύεται, εξάλλου, με το νομοσχέδιο αυτό η συνέπεια των λόγων και των έργων της Κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή και βεβαίως, με το νομοσχέδιο αυτό πλέον πέφτουν οι μάσκες, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, έκαστος προ των ευθυνών του. Τέρμα τα ψέματα.
Είχαμε τη δυνατότητα στις αρμόδιες Επιτροπές, την Επιτροπή Εσωτερικών, αλλά και την Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, καθώς επίσης και στην ολομέλεια, να παρακολουθήσουμε τους συναδέλφους, κυρίως του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, επικαλούμενοι διάφορους διαδικαστικούς λόγους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να κάνω την εξής παρατήρηση: Το μεγάλο διακύβευμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν είναι τα διαδικαστικά ζητήματα που βάζετε. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν συμφωνείτε πρακτικά να αποκτήσουν επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μετά από εκατόν πενήντα χρόνια, δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες απόδημοι, ναι ή όχι. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε. Άλλωστε, το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο μεταβατικό, δίνει τη δυνατότητα, σε πρώτη φάση, να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες, να καταγραφεί η δύναμή τους, να δούμε ποια θα είναι η συμμετοχή και βεβαίως, μετά από ένα νέο νόμο, να γίνουν οι διορθώσεις και να πάμε σε εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, όπως αυτή θεωρητικά είναι η πρότασή σας.

Παράλληλα, νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα, πάντοτε μέσα από γόνιμο διάλογο, να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό στη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι το να αποκτήσουν επιτέλους δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι Έλληνες.
Στις μέρες που προηγήθηκαν των συζητήσεων είχαμε μια πανσπερμία διαφορετικών απόψεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Διαδικαστικά προσχήματα, έκριναν ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας, τα οποία δεν υπάρχουν. Αυτό, όμως, που ήταν φανερό ήταν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχώς άλλαζε προσωπεία και είχαμε τις περίφημες οβιδιακές μεταμορφώσεις του.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι πριν από αρκετά χρόνια, το 1993-1994 συγκεκριμένα, με τη θέσπιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού φάνηκε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να φέρει τους Έλληνες ομογενείς, τους Έλληνες αποδήμους κοντά στην Ελλάδα. Άλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Έλληνες απόδημοι είναι αυτοί που πραγματικά αισθάνονται πιο μεγάλη την αγάπη για την πατρίδα.
Όμως, από εκείνο το σημείο, που ήταν ένα σημαντικό βήμα, μέχρι σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, δεν δεσμεύτηκε και ούτε έφερε ποτέ ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το πότε επιτέλους και με ποιον τρόπο θα ισχύει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες. Ακόμη και τώρα που συζητάμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία το σοβαρό, το ιστορικό αυτό νομοσχέδιο δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση από πλευράς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με ρητό χρονοδιάγραμμα, από πότε θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες, αν οψέποτε έρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κυβέρνηση. Δεν δεσμεύεται, δηλαδή, ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο θα λέει ότι από τάδε του μηνός οι απόδημοι Έλληνες θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η πρόθεσή τους είναι να μην αποκτήσουν ποτέ οι Έλληνες απόδημοι το δικαίωμα ψήφου. Είναι φανερό ότι επικαλούνται διάφορα διαδικαστικά τερτίπια τα οποία, δυστυχώς, γι' αυτούς δεν έχουν καμία σημασία, μια και το ίδιο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα του να αποκτήσουν ή όχι το δικαίωμα ψήφου, ξεπέρασε τις διάφορες προτάσεις που είχε για διαδικαστικά ζητήματα και είπε: «Αυτό που είναι το σημαντικό τώρα για μας είναι να αποκτήσουμε δικαίωμα ψήφου».
Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι αυτό το δικαίωμα ψήφου θα ισχύει από τις εκλογές που θα γίνουν από 1 Ιανουαρίου του 2011 και μετά. Δεν αιφνιδιάζεται, επομένως, κανείς, δεν θέλουμε να υποκλέψουμε την ψήφο κανενός, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα εκλογικά πράγματα της χώρας για τις επόμενες εκλογές και για τις μεθεπόμενες.
Επαναλαμβάνω ότι, με βάση το συγκεκριμένο νόμο, στις εκλογές που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι.
Νομίζω, λοιπόν, ότι ήλθε η ώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να αρθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουμε στη συζήτηση ενός πραγματικά ιστορικού νομοσχεδίου. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε ψήφο σε ένα θετικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που ένα όραμα ζωής, ένα στόχο ζωής για εκατομμύρια Ελλήνων συμπατριωτών μας, το κάνει πράξη.
Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και εσείς να ξεπεράσετε, έστω την τελευταία στιγμή, τις αγκυλώσεις. Ο νομοθέτης στο Σύνταγμα προβλέπει ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3, επομένως είναι απαραίτητη η θετική σας παρουσία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί διαφορετικά θα είστε αντιμέτωποι με την οργή των εκατομμυρίων Ελλήνων συμπατριωτών μας, τους οποίους τόσα χρόνια δυστυχώς κοροϊδεύατε.
Ευχαριστώ πολύ.